Zioła w kuchni – które z nich wpływają na obniżenie cholesterolu?

wykorzystanie ziol

Codzienna dieta ma ogromny wpływ na kondycję całego organizmu. Długotrwałe spożywanie produktów ubogich w najważniejsze składniki odżywcze, witaminy i minerały może powodować upośledzenie działania wielu narządów, podobnie zresztą jak jedzenie posiłków obfitujących w substancje przyczyniające się do podwyższonego poziomu cholesterolu we krwi. Istnieją jednak domowe metody na jego obniżenie, a wśród nich zioła. Które okazują się wyjątkowo skuteczne w walce z cholesterolem? Podpowiadamy!

Czym jest cholesterol i jak wpływa na organizm?

Cholesterol to jeden ze związków organicznych niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zaliczany jest do grupy lipidów i bierze udział w wielu ważnych procesach, takich jak stymulacja produkcji hormonów płciowych, witaminy D3 czy kwasów żółciowych. Możemy rozróżnić dwa typy związków – LDL, czyli tzw. „zły cholesterol” i HDL – „dobry cholesterol”.

To nadmiar tego pierwszego jest dla nas szkodliwy i przyczynia się do powstawania chorób układu sercowo-naczyniowego. Wysoki cholesterol LDL to zatem większe ryzyko występowania nadciśnienia tętniczego, miażdżycy, udaru niedokrwiennego mózgu czy też zawału serca. Dlatego też warto regularnie się badać oraz stosować dietę, która pozwala obniżyć jego stężenie we krwi.

Wysoki cholesterol a codzienna dieta

Walkę z cholesterolem należy rozpocząć od wprowadzenia zmian do swojego planu żywieniowego. Warto z niego wyeliminować produkty, które obfitują w tłuszcze nasycone. Związki te znajdziemy w wyrobach pochodzenia zwierzęcego, m.in. w tłustym nabiale czy czerwonym mięsie, ale również w oleju palmowym. Warto zamienić je na zdrowsze odpowiedniki, bazując na drobiu, rybach, pełnoziarnistym pieczywie, odtłuszczonym nabiale czy naturalnych olejach roślinnych. Warto również spożywać więcej świeżych warzyw i owoców.

Jakie zioła na zbicie cholesterolu?

Jak dodatkowo wspomóc walkę organizmu z nadmiarem „złego cholesterolu”? Cenną bronią okazują się zioła, które warto mieć zawsze pod ręką. Warto zainwestować w kilka rodzajów ziół dostępnych w sklepach zielarskich online, które nie tylko przeciwdziałają chorobom układu krążenia, ale też wyróżniają się dobrymi walorami smakowymi. Należą do nich m.in.: aloes, len czy siemię lniane, które wyróżnia się wysoką zawartością błonnika. Warto też zaopatrzyć się także w preparaty na bazie karczocha, imbiru, czarnuszki czy nasion babki płesznik. Zioła w kuchni są zatem świetnym uzupełnieniem diety na obniżenie cholesterolu, o której możemy dowiedzieć się więcej na stronie https://www.izielnik.pl/blog/dieta-obnizajaca-cholesterol-co-jesc-aby-go-zmniejszyc.

Dodaj komentarz